Image Alt

Καρπενήσι Ευρυτανίας

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Το Καρπενήσι είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στους πρόποδες του όρους Βελούχι ή Τυμφρηστός, το οποίο με ύψος 2.315 μέτρων δεσπόζει πάνω από την πόλη.

Η Ευρυτανία αποκαλείται συχνά “Η Ελβετία της Ελλάδας”. Και αυτό διότι η φύση την προίκισε με πανύψηλα ελατοσκέπαστα βουνά, βαθιά φαράγγια, άφθονα τρεχούμενα νερά και απέραντα καταπράσινα δάση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO, του 1991, η περιοχή της Ευρυτανίας, άρα και το Καρπενήσι, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε πιο καθαρές περιοχές (καθαρότητα περιβάλλοντος) του κόσμου.

Αξιοθέατα

Λίμνη Κρεμαστών
Η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών σχηματίστηκε μετά την κατασκευή του φράγματος (1965) κοντά στη συμβολή των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη και Ταυρωπού (Μέγδοβα).

Η θέση «Τσαγκαράλωνα», κοντά στα Φιδάκια Ευρυτανίας, προσφέρει μαγευτική θέα στη λίμνη Κρεμαστών και τη γέφυρα Επισκοπής. Εξίσου όμορφη είναι η θέα στη λίμνη Κρεμαστών τόσο από την Επισκοπή Ευρυτανίας (σύγχρονος γραφικός οικισμός, χτισμένος σε λόφο) όσο και από τον Τριπόταμο Ευρυτανίας.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στη γέφυρα του Μανώλη, ιστορικό διατηρητέο μνημείο της λίμνης Κρεμαστών, που χρονολογείται από το 1654 και καλύπτεται εν μέρει κατά περιόδους, ανάλογα με τη στάθμη των νερών της λίμνης. Σύμφωνα με την παράδοση, η γέφυρα οφείλει την ονομασία της στον πρωτομάστορα Μανώλη, ο οποίος καταγόταν από τη Δάφνη Ευρυτανίας.

Εξάλλου, η λίμνη Κρεμαστών προσφέρεται για όμορφες διαδρομές με κανό – καγιάκ, που επιτρέπουν στους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού να ανακαλύψουν τις κρυμμένες ομορφιές της.

Φαράγγι Πανταβρέχει
Μία από τις πιο εντυπωσιακές και όμορφες περιοχές του νομού Ευρυτανίας είναι το φαράγγι Πάντα Βρέχει, που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά νότια του νομού.

Η ονομασία αυτού του ξεχωριστού φαραγγιού οφείλεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του, η οποία δεν ξεπερνά σε μήκος τα 80 μέτρα. Εκεί, τα παγωμένα νερά, που έρχονται από το απόκρημνο βουνό της Καλιακούδας, στην προσπάθεια τους να γίνουν ένα με τα νερά του Κρικελιώτη ποταμού βρίσκουν διέξοδο από πηγές στις κορυφές του φαραγγιού δημιουργώντας όμορφους καταρράκτες.

Λόγω του μεγάλου ύψους τους, όμως, η ροή τους δεν είναι συνεχής και συμπαγής. Αντίθετα, διασπάται σε μια μεγάλη ακτίνα σε μικρές και μεγάλες σταγόνες, δημιουργώντας μια συνεχή τεχνητή βροχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα μαγευτικό τοπίο!

Για να προσεγγίσετε το φαράγγι μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ τριών διαδρομών. Σε όλες θα χρειαστεί να διασχίσετε με αυτοκίνητο, ιδανικά τζιπ, μια απόσταση και στη συνέχεια να κάνετε πεζοπορία μέσα στο ποτάμι για να προσεγγίσετε το σημείο Πάντα Βρέχει.

Ιερά Μονή Προυσού
Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοδυτικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό, και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα.

Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).

Μονή Τατάρνας
Το μοναστήρι της Τατάρνας (ή Τετάρνας) είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας. Βρίσκεται στο νομό Ευρυτανίας δυτικά από το χωριό Τριπόταμος και πλησίον της παλιάς ιστορικής μονοκάμαρης γέφυρας με την ίδια ονομασία (γέφυρα Τατάρνας) στον ποταμό Αχελώο. Το παλιό ιστορικό μοναστήρι δεν υπάρχει πια, όπως και η παλιά γέφυρα. Κατέρρευσε (το 1963) μετά από τους σεισμούς, που επακολούθησαν την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών και την δημιουργία της (λίμνης των Κρεμαστών).

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1111 και κατά τον 13ο αιώνα αναδείχθηκε με τη βοήθεια της Αγίας Θεοδώρας της Άρτας. Για πρώτη φορά συναντάμε το όνομα Τατάρνα το 1556 στο ιδρυτικό του μοναστηριού από τον ιδρυτή του μοναχό Δαβίδ. Τον ίδιο χρόνο, ο Πατριάρχης Διονύσιος Β΄ με σιγίλλιό του ανακηρύσσει τη Μονή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή. Ο Καισάριος Δαπόντες (1713–1784) αναφέρει το μοναστήρι σ’ ένα στιχούργημά του.

Ιερά Μονή Παναγίας Δομιανών
Το Μοναστήρι των Δομιανών, ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά μνημεία με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και στην Ορθοδοξία, αποτελείται από τον Ιερό Ναό, μεγάλα ανώγεια κελιά, πανύψηλο καμπαναριό (18 μ.) και προαύλιο με τρία μεγάλα κυπαρίσσια.